Meer over het boek: 'Jezelf ontstressen in minder dan vijf minuten'

Op 2 december komt het boek 'Jezelf ontstressen in minder dan vijf minuten' uit. Auteur Marina Riemslagh schreef het in het kader van haar werk voor Live The Connection: een nieuwe methode om stress op te heffen.

 

We weten allemaal wel dat stress ongezond is, maar hoe doe je er iets aan op een manier die snel én doeltreffend werkt? Die vraag hield de auteur jarenlang bezig: "Stress uit zich meteen in de hersenen, vandaar het belang om het op dat niveau aan te pakken. Stress in het brein zorgt namelijk voor allerhande symptomen: lichamelijke klachten en moeilijkheden in je relaties."

 

Maar wat is stress nu eigenlijk? Vaak denken we bij stress aan stress op het werk, maar het blijkt veel meer te zijn dan dat. "Stress is iedere vorm van spanning of onrust. Maak je je zorgen over je partner, kinderen, ouders of vrienden? Heb je last van onzekerheid, angst, perfectionisme of een te hoge werkdruk? Heb je te weinig financiële middelen of sta je er in het huishouden vaak alleen voor? Zijn er problemen op je werk of ben je werkloos? Blijf je piekeren over een of andere situatie, kan je niet goed slapen, heb je gezondheidsklachten of een verslaving? Het zijn er allemaal vormen van: stress is alles wat ons geestelijk en/of lichamelijk uit evenwicht brengt en het kan allerlei oorzaken hebben."

 

Sinds 2017 organiseert Live The Connection workshops in ontstressen om mensen 'Het ABC van ontstressen' te leren, onder andere voor de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. "We hebben weinig tijd en iedereen heeft het druk. Ontstressen moet dus snel én efficiënt gaan. Omdat onze hersenen aan een razend tempo informatie verwerken, kan dat ook. Hoe dat werkt en hoe je het zelf kan doen, heeft Marina op een toegankelijke manier beschreven," stelt Ontstress Teacher Leen Van Damme, die poseerde voor de kaft en de methode in haar praktijk toepast.

 

Zowel de wetenschappelijke achtergronden als de ervaring van de auteur en de reacties van meer dan honderd deelnemers aan de workshops komen aan bod. "Je zal heel wat voorbeelden herkennen uit je dagelijkse leven en bij de mensen om je heen. Stress kent heel wat vormen en iedereen heeft zijn voorkeursmanieren om 'in stress te schieten'. We wijten het vaak aan de situatie, maar we kunnen er ook zelf iets aan doen. Daartoe is dit boek een uitnodiging."

 

Voor kinderen ontwikkelden we 'ABC, ik doe mee'. Leerkracht Linde Vanderlinden vertelt: "Ik geef les aan 11 à 12jarigen, jongeren die ondanks hun jonge leeftijd al behoorlijk te kampen hebben met stress. Dit schooljaar gaf ik deze tool mee aan mijn leerlingen. Ze kennen de bewoordingen uit het hoofd en gebruiken het spontaan op momenten dat hun brein in stress gaat. Ik krijg positieve reacties van ouders, sommigen van hen gaan er zelf mee aan de slag. Deze methode is voor mij een zegen, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak."

 

Intussen werken meer dan 100 coaches en therapeuten in Vlaanderen en Nederland met verbindingsprocessen Live The Connection. "Het gaat allemaal over het creëren van verbinding: in je hersenen, met jezelf, met je lichaam en met de mensen om je heen", zegt loopbaancoach Isabelle Bombeke. "Typisch voor een Connection Coach is dat hij of zij het niet beter weet dan jij. De coach biedt mogelijke invalshoeken en spreekt jouw zelfhelende vermogen aan, zowel emotioneel, mentaal als lichamelijk. Ik blijf me erover verbazen hoe snel het gaat. Mijn cliënten boeken op zeer korte tijd resultaten in de richting waar zij uit willen. En uiteraard geef ik hen altijd 'Het ABC van ontstressen' mee."

 

De boekpresentatie vindt plaats op 2 december in Rotselaar. Inschrijven kan via de website www.livetheconnection.be

Lees hier reacties van deelnemers aan de workshops!

Meer reacties zijn te vinden in het boek.

"Juist het boek 'jezelf ontstressen in minder dan vijf minuten' uitgelezen.
Bedankt voor de leerrijke heldere informatie. Elke keer was ik benieuwd naar de volgende bladzijde, had het in één ruk kunnen uitlezen."
Caroline Wevers, 55 jaar